Mersin’de halay çeken bir grubun terör örgütü PKK elebaşı Abdullah Öcalan lehine slogan attığı görüntülerin ardından sular durulmuyor.
İstanbul’un Esenyurt ilçesine bağlı Pınar mahallesinde bir düğüne polisler tarafından baskın düzenledi. “Siyasi şarkılar” gerekçesiyle yapılan baskında düğün sahipleri ve müzisyenlerin de aralarında olduğu 8 kişi gözaltına alındı. “Örgüt propagandası yapmak” iddiası yöneltilen 8 kişi, Kıraç Karakolu’na götürüldü. 8 kişiden 5’i ifadelerinin ardından serbest bırakılırken, 3 kişinin halen gözaltında olduğu aktarıldı.
Son iki haftada Mersin, Ağrı Doğubeyazıt, Siirt Kurtalan, İstanbul ve son olarak Hakkari’de Kürtçe şarkı eşliğinde halay çeken ve slogan attıkları öne sürülen 30 yakın kişi gözaltına alındı, 20’ye yakını ise tutuklandı.
Gözaltına alınan ve tutuklananların söyledikleri şarkılar, çektikleri halaylar ve attıkları sloganlar örgüt propagandası olarak nitelendirilerek suç unsuru olarak değerlendirildi.
KÜRTÇE KONUŞMAK VE ŞARKILAR YASAK DEĞİL
Kürtçe konuşmak ve şarkıları ile ilgili sık sık kriz yaşanıyor. Gözaltı bazen tutuklama ile sonuçlanan olaylarda suç teşkil eden durumun gerekçesi tartışılıyor. Ancak anayasaya göre Kürtçe şarkı söylemek, halay çekmek ya da konuşmak -şiddete yönlendiren ifadeler içermemesi kaidesiyle- suç teşkil etmiyor.
Ancak Kürtçe şarkılar ve konuşulması ile ilgili vatandaşın kafası karışık. Öyleki arama motorlarında en çok araştırılan konulardan biri bu mesele.
2005’TE YARGITAY’DAN ‘YASAK DEĞİL’ KARARI
2005 yılında Yargıtay 8’inci Ceza Dairesi, Kürtçe türkülere özgürlük tanıdı. Daire, Seçim Kanunu’ndaki yasak gerekçe gösterilerek seçim mitinginde saz çalıp Kürtçe türkü söyleyen sanığa verilen hapis cezasını bozdu. Daire, türkünün Seçim Kanunu’yla cezalandırılan ‘yasak dilde propaganda’ görülmesine karşı çıktı ve sanığın beraatını istedi.